Selepas Teruk Dikritik Warganet Gara Gara Tarik Anak. Sekali Bekas Suami Pula D3dah Perangai Sebenar Bekas Isteri Sampai Berp1sah.

Semalam kecoh di media sosial apabila satu video tular menunjukkan seorang ibu merayu untuk memeluk anak sendiri ketika di mahkamah syariah. Warganet luah rasa sedih simpati dan marah kerana di dalam video tersebut jelas menunjukkan bekas suami wanita itu yang tidak benarkan untuk ibu ini memeluk anak sendiri.

Menerusi perkongsian di laman Facebook, wanita menggunakan nama ‘Rias Jelita’ itu memuat naik video memaparkan dia berjalan mendekati anaknya yang ketika itu berada bersama bekas suami. Tapi belum sempat disentuh, bekas suaminya itu dilihat segera membawa anak mereka beredar jauh dari wanita tersebut sebelum berlaku ‘perebutan’ sehingga terpaksa ditenangkan oleh beberapa ahli keluarga dan anggota polis.

Semua sedia maklum hubungan yang tidak boleh dipisahkan adalah hubungan antara anak dan ibu. Hubungan anak dan ibu satu hubungan yang tidak boleh dipisahkan kecuali m4ti. Si ibu mengandungkan anak selama 9 bulan 10 hari dan besarkan dia, sudah semestinya seorang anak adalah hak kepada seorang ibu.

Sejak semalam tiada apa apa kenyataan yang dibuat oleh bekas suami wanita ini sehingga lah hari ini. Sebelum itu ramai yang mengkritik lelaki yakni bekas suami wanita tersebut kerana bertindak berlebihan dengan memutuskan hubungan silaturrahim antara seorang ibu dan anak. Tetapi hari ini satu profile di Facebook yang dikatakan milik bekas suami wanita tersebut telah tampil menunjukkan beberapa perkara yang tidak disangka.

“SEMUA FTNAH” – Bekas Suami

Dengan menggunakan profile Facebook bernama Joe Saini ia mengatakan bahawa apa yang disebut oleh bekas isteri dia adalah ftnah. Lebih mengejutkan apabila lelaki ini memuat naik beberapa tangkap layar dari telefon bimbit dimana anak wanita itu merayu supaya ibu dia pulang ke rumah.

Kenyataan ini betul betul tak sangka

Tidak hanya berdiam,  bekas isteri pula menafikan dkwaan tersebut.

Sumber: AwatttSyeikhh Network

Selepas dia dihalang bekas suami untuk peluk anak. Kini ibu ded4hkan ada satu perkara yang mengejutkan bekas suami buat dengan anak anak.

Sehari tidak menatap wajah anak pun sudah mula rasa kehilangan, apatah lagi terpaksa menahan rindu selama tiga tahun selepas mengambil keputusan untuk berpisah dengan pasangan. Situasi perit itu dilalui seorang wanita yang mahu melepaskan rindu dengan memeluk anak lelakinya, namun berlaku kekecohan apabila dihalang oleh bekas suami di sebuah mahkamah baru-baru ini.

Menerusi perkongsian di laman Facebook, wanita menggunakan nama ‘Rias Jelita’ itu memuat naik video memaparkan dia berjalan mendekati anaknya yang ketika itu berada bersama bekas suami. Tapi belum sempat disentuh, bekas suaminya itu dilihat segera membawa anak mereka beredar jauh dari wanita tersebut sebelum berlaku ‘perebutan’ sehingga terpaksa ditenangkan oleh beberapa ahli keluarga dan anggota polis.

Bagaimanapun, wanita itu akhirnya dapat memeluk erat anaknya untuk beberapa saat sebelum ‘dipulangkan’ semula kepada lelaki terbabit yang dipercayai mendapat hak penjagaan.

Bekas suami sorok anak

Selepas video di mahkamah tersebut tular di media sosial dan rata rata meluahkan rasa simpati kepada wanita yang tidak dapat berjumpa anak anaknya dia telah memuat naik 1 kenyataan tentang apa terjadi hari ini. Menurut beliau sepatutnya hari ini 9hb Oktober adalah giliran dia untuk bersama anak anaknya tetapi bekas suami telah lakukan sesuatu yang diluar dugaan.

“Sepatutnya hari ni 9/10/21 saya diberi hak utk jumpa anak2….saya diberi hak utk jumpa anak2 pada setiap dua minggu…tapi bapaknya sanggup pindah rumah dan rahsiakan tempat tinggal dia…dia block no saya, jadi saya tak boleh nak hubungi anak2 apatah lagi utk jumpa.  Si bapak pula bawa anak2 ke balai utk buat report yg mengatakan anak2 enggan berjumpa dgn ibu….padahal anak2 hanya dipaksa utk mengaku… Dunia ni utk org2 yg berkuasa”. Dokumen printah dari mhkamah turut si ibu ini muat naik di laman Facebook. Setakat ini belum ada apa apa kenyataan rasmi dari pihak berkuasa. Sumber: AwatttSyeikhh Network

Suami talakkan isteri masa tengah sarat mengandung. Sebak lepas isteri bers4lin terus jadi janda. Rupanya ini punca.

Namun, bapa kepada dua orang anak istimewa ini tetap bersemangat membesarkan anak anak biarpun banyak cabaran dan dugaan yang terpaksa ditempuh. Jika ada suami sebegini, pasti ramai isteri yang meloncat gembira. Walau begitu, tidak semua orang punyai nasib yang sama.

Ada antara kita padangnya berbeza beza. Begitulah yang dikongsikan oleh seorang wanita ini berkenaan kisah hidupnya dengan si suami. Menurut apa yang diceritakan, suami pergi bercuti dengan wanita lain saat dia sedang saratt mengndung. Lebih mengundang kesdhan bila selesai sahaja menderita di bilik bersalin, suami lafaz talak.

Ikuti perkongsian penuh di bawah. Saya mohon baca luahan ni dengan penuh kesabaran sebab cerita ni panjang sangat sebenarnya tapi saya ringkaskan (walau sebenarnya panjang jugak).

Saya berkahwin pada tahun 2014. Suami saya yatim piatu. Last year saya disahkan mengndung masa tu saya baru kerja kat public listed company. Diawal kehamilan suami selalu usap perut saya dan pesan kat baby, “make sure papa ada, baru keluar taw”.

Pendekkan cite, saya turun cairan merah n doktor nasihatkan untuk bedrest sebab takut kegugran. Berhenti kerja demi suami demi anak Setelah berbincang dengan suami, saya berhenti kerja demi anak kami, suami suruh saya balik kampung sebab dia tak sempat nk hantar lunch everyday (doktor xbagi drive,masak).

Masa tu kandungan 4bulan. Dipendekkan cite masa kandungan 6 bulan saya ke KL ingat nak stay dengan suami smpai beranak tapi suami suruh saya balik sebab dia outstation. instinct isteri tak pernah salah.

Saya dapat rasa ada something wrong. One day, saya jumpa bukti dia memang ada perempuan lain. Dia contact dengan perempuan tu melalui emel masa saya kat KL denqan kandungan 6 bulan.

So dalam email tu sume tarikh yang dia pegi outstation sebenarnya dia pegi holiday dengan perempuan tu. Siap dengan panggilan future wife. Excited rindu nk jumpa. Perasan dapat tahu dia bawa perempuan lain bercuti memang.

Bayangkan perasaan saya masa tu mengndung 7 bulan and baca sendiri suami bermesra siap bawa pegi holiday. Sedangkan saya isterinya 3 tahun, susah senang bersama, tak pernah dia bawa kemana-mana sebab sebelum ni gaji saya lagi tinggi dari dia, saya yang bayarkan kereta dia, belikan motor untuk dia, bayarkan deposit rumah sewa semua.

Betul sesetengah orang cakap, bila dah berkahwin, perempuan boleh redha dengan any situation, tapi bila melibatkan perempuan lain, hancurr hati tu Allah je tahu. Dah kantoi, janji tak nak jumpa lagi

Dah kantoi tu, saya emel perempuan tu cakap benda sebenar. Betna tu cakap dia xtahu tu suami orang, kalau dia tahu, dia sendiri angkat kaki. Dah kantoi tu, suami saya balik jumpa saya minta maaf and dia ckp, ‘Kalau saya keluar dengan H lagi, jatuh talak awak’.

Masa ni kandungan 8 bulan. Every weekend suami cakap nak pulang ke kelantan, saya tunggu tp tak pernah sampai. Ada je alasan kereta problem, hujan lebat sangat, demam, dan lain-lain. Everyweek ada je alasan tak de duit, so everyweek saya bank in tapi end up tak balik pun.

Duit yang sepatutnya saya guna untuk anak saya, saya krbankan asalkan saya dapat jumpa suami saya. Malangnya duit tu suami gunakan untuk betina tu. Masa berlalu dan due date saya tinggal lagi seminggu, banyak benda pelik yang jadi tapi saya cuba tutup mata dan anggap tu perasaan saya sebab hamil.

Tp Allah maha adil. ikhlas saya cakap, saya tak makan, tak tido dan hanya minum segelas susu je sehari sebab terlalu banyak makan hati menunggu suami. Saat orang lain mengndung, dibelai macam puteri, tapi saya, usahkan nak makan benda mengidam, nak tengok suami yang dirindui, nak dengar suara suami pn tinggal impian.

Masa tu saya mintak dengan Allah satu je, izinkan saya peluk suami sebelum saya bersalin. Saya tak contact family dia sebab suami cakap family dia tak suka saya dan banyak burukkan saya (sebenarnya dia dah plan sume ni sebab tak nak bagi kantoi).

Tapi takdir Allah, 3 hari sebelum saya bersaliin, kantoi segalanya. Akhirnya, terbongkar… Allah buka pintu hati saya contact anak saudara belah dia. Maka terbongkarlah segalanya, seminggu lepas dia bertaklik yang akan jatuh talak sekiranya dia jumpa dgn betina tu, suami bawa betina tu balik kelantan jumpa family dia.

Dia cakap nak kawin. Dia cakap saya hamil anak orang lain, kuat main laki sebab tu dia nak kawin lain tapi at the same time suami duk contact saya macam takde pape yang jadi.

Kalau dia senyap 3-4 jam, alasan dia g surau/masjid sebab dah insaf dengan ape jadi yang kantoi haritu, so, nk dekatkan diri dengan Allah. Takdir lepas saya sekeluarga berjumpa family suami, n dengar segala ftnah dia taburkan dekat saya, malam tu suami balik kelantan, dia cakap kat family dia, dia balik nak rujuk dengan saya.

Ktorg jumpa kat kedai makan masa tu. Suapan terakhir dari suami Tu last dia suapkan sy, And Thank you Allah sbb saya boleh pelukk dia sebagaimna yang saya minta. Sy tahu hati dia dah tak sayang saya.
Cara pandang saya pun saya tahu, dia bukan suami saya yang saya kenal selama 3 tahun.

Dia tak lafazkan pun nak rujuk. Terlalu sakitt hati, balik tu saya tidur dgn air mata tapi saya senyum sebab finally, lepas 2 bulan sy boleh tgk suami saya depan saya, saya boleh pelukk dia, tq. Pagi keesokkan nya saya keluar caiiran merah tanda dah nak beranak. Ya Allah, anak saya dengar pesanan ayah dia. Dia tunggu ayah dia untuk keluar.

Family bawa saya ke hospital, saya masuk labour room suami datang, saya pujuk untuk rujuk time tu jugak. Dia cakap tak payah fikir, beranak dulu. Allahu, dalam hati kepala sy masa tu bukanlah anak tapi bertukarnya status dari isteri kepada janda. Benda tu lagi sakitt dari sakit bersalin. Suami duk main fon je masa dalam labour room.

Alhamdulillah anak saya dilahirkan dengan mudah, kejap je dalam labour room, ”Doktor, saya dah janda” tu perkataan first yang keluar dari mulut saya berserta air mata. Esok nya terus discharge. Tapi lepas 5 hari kat rumah, ada daging keluar rupanya urii tak habis and saya kena admit balik.

Saya call nak inform saya kena masuk wad, tapi dia tak angkat tapi family dia call dia cakap, dia dengan perempuan tu. Suami contact saya macam biasa, panggil saya sayang tapi dia tak balik pun tengok saya.

Yes saya tahu cara dia mmg tak sayangkan saya. Lepas beranak, saya pernah tak layan dia, dia ugut nk bahyakan diri. Lps tu hari cukur jambul anak. Dia balik, dia datang dan sebelum balik tu dia dah promise dengan ayah saya nk rujuk nak duduk elok-elok n janji nak jaga saya macam dulu. Dan dia bersumpah demi Allah dah takde betina tu.

Ingatkan dah betul betul berubah tapi… Saya ingat dia betul-betul berubah,tapi bila sy check bag dia, saya jumpa dia ada fon lain yang still contact dgn betina tu n pada hari majlis anak tu, dia cakap kt betina tu yang dia dh lama lepaskan saya and takde pape dgn saya. Ya Allah, ape kau nak sebenarnya? Kau pujuk rayu tapi sebenarnya kau still ada setn tu.

Saya contact betina tu dia jwb simple “Padan muka xpndai jaga suami.” Sy halau suami masa tu jgk, and lepas tu sy contact sume orang yang rapat dengan suami masa tu. Astagfirullahalazim, ada orang emelkan video suami dengan betina tu duduk bersama, siap gmbar tak berbaju. Masa tu saya dalam pantang 22 hari, saya terus g court. Allah je tahu perasaan masa tu. Tarikh masa tu bulan 5.

Dia tetap nafikan. Sebelum ni, failkan atas sebab taklik lisan so susah nak menang. Now saya tuntut fasakh dia tak pedulikan saya dan anak. Dia berlakon tak habis2 konon dah takde hubungn tapi dia tak pedulikan pun saya dan anak.

Nafkah dia bagi Rm100 je tu pn kadang2. Dia tak datang court tapi everyday contact saya walaupn saya block, dia akan email saya berlakon like nothing happen. Ape dia nak sbnrnya? Doakan urusan court saya cepat selesai dan terus kuat. Allah je thu perasaan besarkan anak sorang-sorang, naik turun court dari mengndung sampai sekarang anak dah 5 bulan.

Sebenarnya saya sangat heran ape dia nak sebab cara dia macam taknak tapi dia keep contact sy everyday duk panggil syg2 macam takde ape yang jadi sedangkan saya tahu semua yang dia buat belakang saya, until today. Anak sendiri tak peduli, birthday perempuan lain sambut

N yes dia tak datang court. Dia tak kawin pun dgn betina tu. Tapi dia still berhubung siap buat suprise lagi masa birthday betina tu. Anak kat kampung tak peduli. Jujur saya cakap, saya sayang suami saya dan mengharapkan dia berubah walau ape yang dia dah buat adalah sangat-sangat melamppau. Tapi, yes, mulut dia cakap dia dah berubah dan takde dah perempuan tu. But yup, action speak louder than word.

And kita pernah sebantal untuk 3 tahun dah cukup lama untuk saya cakap, saya kenal awak yang sayang sy macam mana. Dulu kita tak pernah brblah teruk, semua benda kita bincang elok, tapi lepas kenal betina ni, awak berubah.

Dalam sekelip mata disebabkan perempuan yang awk knl melalui tinder (Jan 2017) awak sanggup abaikan isteri dan anak yang awak excited dulu. Moga awak cepat kahwin. Saya doakan awak cepat kawin, hentikan benda tak senonoh. Its ok, saya terima, saya dan anak tak mampu bahagiakan awak

Tapi awak berbahagialah dengan cara yang halal dan berhentilah mnyksa hidup saya, tolong datang court lepaskan saya dengan elok. Awak mintak saya dengan family saya cara elok, so lepaskan saya dengan cara elok.

Dear H, Thanks for everything you’ve done to me and my baby!!! Now I am husbandless and my baby is fatherless. May Allah give you the best rewards for what you’ve done! Anak saya tak sempat kenal ayah dia sebab awak. TQ taw

Nak mintak pendapat, if korang kat tempat saya ape korang akan buat? Ikhlas saya cakap saya dah sangat penat dengan drama ni. Suami duk menyedap kat sana dan saya digantung tak bertali membesarkan anak yang baru lahir sorang-sorang. Btw, just fyi, anak saya keluar sebijik muka suami saya. Doakan saya terus kuat n dipermudahkan urusan. saya dah penat.

Sumber: KRT/erakini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *