“Saya Bukan Menol4k Vaks1n Atau Antivakin” -Rita Rudaini

Kuala Lumpur: Pelakon Rita Rudaini menafikan dia menol4k untuk mengambil sunt1kan vaks1n Cov1d-19, sebaliknya berpegang kepada prinsip untuk menerimanya apabila diiktiraf di seluruh dunia.

Rita mengakui dia dihent4m teruk netizen yang tidak mengetahui sebab dan prinsip yang dipegangnya. Lebih menyed1hkan apabila prinsipnya itu disalah tafsir banyak pihak.

“Suntikan v4ksin masih lagi berada dalam ujian klinikal dan uji kaji, malah dalam Parlimen pun tidak memaksa untuk mengambil vaks1n. Ia tidak termaktub sebagai sesuatu yang wajib lagi.

“Saya juga tidak mempengaruhi ahli keluarga yang sudah mendapatkan vaks1n. Tidak salah untuk mengamalkan pemakanan sunnah untuk menjaga kesihatan, bukan saya amalkan ilmu hit4m.

“Terpulang kepada individu sendiri, saya bukan menol4k vaks1n atau antivakin, sebaliknya saya memerlukan sedikit masa lagi. Apabila tiba masanya, pasti saya akan mendapatkan vaks1n juga. Lagipun, saya jenis yang gemar duduk di rumah. Saya membeli barang keperluan secara dalam talian saja. Sesiapa yang mengenali saya pasti tahu, saya hanya keluar jika ada urusan saja,” katanya kepada Harian Metro.

Berkongsi mengenai sumber pendapatan, Rita bersyukur kerana rezekinya tidak putus biarpun diduga dengan pelbagai tohmah44n dan cemvhan.

“Alhamdulillah. Walaupun tidak dibenarkan menjalani penggambaran, namun rezeki Allah datang daripada pelbagai sudut. Sedangkan ulat dalam batu pun boleh hidup, inikan kita manusia.

“Saya tidak mahu menyusahkan sesiapa, jadi saya bersetuju untuk tidak berlakon buat sementara waktu. Saya kini bergantung kepada perniagaan minyak wangi yang diusahakan dan kini sudah mencapai lebih 40 cawangan di pusat beli-belah AEON.

“Insya-Allah, sekiranya dipermudahkan minyak wangi saya ini bakal berada di 40 hingga 50 cawangan Watson pula. Saya percaya rezeki Allah ada di mana-mana,” katanya.

 

Sumber:HM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *