“Apa Yang Kamu Nak Sebenarnya”-Raja Ilya

Kuala Lumpur: Pelakon Raja Ilya, 36, menyifatkan syarat pelakon perlu memiliki sejuta pengikut di media sosial adalah sangat tidak masuk akal dan ada kebvrukannya.

Raja Ilya atau nama sebenarnya Raja Ramilah Begum Raja Mohammad berkata, ketetapan begitu hanya menggalakkan segelintir pelakon ‘membeli’ pengikut demi mencukupkan angka sejuta itu.

“Tahu tak zaman ini berapa banyak akaun media sosial yang ada pengikut p4lsu dan boleh dibeli begitu saja? Nak sejuta pengikut, tak payah jadi Datuk atau pelakon pun. Bukan siapa-siapa pun boleh beli.

“Apa yang kamu nak sebenarnya? Nak yang betul, ada kemahiran, bakat, bertahan lama dalam industri, menang banyak anugerah atau pengikut berjuta-juta?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Raja Ilya (@rajailya)


“Disebabkan syarat ini, ramai yang akan mula membeli ‘followers’ p4lsu semata-mata untuk pastikan mereka dapat masuk di stesen TV” katanya.

Pelakon filem KL Vampires itu berpendapat, kesan daripada tindakan sebegitu lebih memudaratkan industri seni tempatan.

“Lagilah memalukan! Tak perlulah mengikut sangat apa yang orang lain buat. Daripada tengok pengikut, lebih baik tengok pengikut dalam stesen TV masing-masing. Contohnya drama atau filem mereka buat. Apa maklum balas atau ‘rating’. Bukan semuanya yang dari media sosial betul, kadang-kadang 90 peratus daripadanya t1pu,” katanya.

Raja Ilya juga mengakui dia sendiri tidak dapat menerima penetapan syarat sebegitu walaupun suatu hari nanti akan mencapai lebih sejuta pengikut di media sosial.

Baru-baru ini, heboh dalam kalangan penggiat industri mengenai sebuah stesen TV menetapkan syarat pelakon kena ada pengikut minimum sejuta untuk diambil berlakon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *